Yunan devleti çökmek üzere mi? Sahibinden satılık ülke.

Yunanistan'ın ne kadar kötü durumda olduğunu ve ekonomik krizin etkilerini azaltmaya çalıştığını biliyoruz. Ama artık yeni bir durum kapıda. Yunanistan, devasa borçlarını ödeyemeyip iflas edebilir. Bugün bir arkadaşım, Atina'nın merkezindeki en işlek caddelerdeki lüks dükkanların, otelerin bile kapandığını, insanların şehri terkettiğini, Avrupa'ya kaçak yollardan girmeye çalışan Afrikalıların, Arapların önce Yunanistan'a, oradan da Atina'ya gelip şehrin merkezinde dolaşıp durduklarını ve Yunanlıların da bu adamlara sık sık saldırıp dövdüğünü anlattı. Kaos başlangıcı gibi görünen bu durumlar, Türkiye'de şimdilik pek görülmüyor. Seçim atmosferi buna engel.
Yunanlılar da Türklere benzediklerinden, komploculuğa meraklılar. Tabii ekonomilerinin çöküşünü kendi hatalarında değil, "dış güçlerin" müdahalesinde görüyorlar. Son haberler, "Gizli servis raporları" hakkında. Geçen yılın şubat ayında Yunan gizli servisi, Yunanistan'ı iflasa sürükleyen Gedge Fonlarını ve yöneticilerini tesbit etmeleri için hükümet tarafından görevlendirilmiş. Rapor basına sızmamakla birlikte, başka bir gizli servis belgesi, Yunan gazetelerini heyecanlandırmış görünüyor. Yeni belgeye göre mafya insan kaçakçısı örgütler, Atina'nın merkezini kontrol eder hale gelmişler. Rapora bakılacak olursa, işin boyutları, raporu hazırlayanları da çok şaşırtmış. Çünkü 1980'li yıllarda kurulmuş bir tür 'Sivil Savunma' örgütünün, bu işlerin arkasında olduğu ortaya çıkmış. 2000'li yıllarda Yunanistan'daki dinci aşırıları izlemiş ve ABD aleyhtarlarını dinlemiş ve geçen yıldan beri de hangi Hedge Fonlarının Yunanistan'ın çöküşünden milyarlarca Dolar kazanacağını, Yunan Hükümetine bildirmekteymiş. İsveç gazetesi Expressen alenen yazmıştı: "Satılık Akropolis." (12.5.11) Şaka gibi. Ama Yunanistan'da ciddi...
Hollanda'nın saygın gazetesi De Telegraaf, Yunanistan'a mutlaka yardım edilmesi gerektiğini, yoksa aldığı astronomik kredileri asla ödeyemeyeceğini yazdı (19.5.11).
Yunanistan'ın tamamen özelleştirilmesi, yani satılması tartışılıyor! Afrika'da devletleri tamamen çökmüş ülkeler var. Ama Yunanistan gibi bir AB ülkesinin iflasın eşiğine gelmesi uyarıcı olmalı.
Kriz, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın görevinden ayrılmasının gündeme geldiği günlerde daha korkunç boyutlar almış görünüyor. Sloven gazetesi Veçer, krizin geçen yıldan daha kötü bir noktada olduğunu düşünüyor (19.5.11). Brüksel Yunanistan'ı kurtarmaya çalışadurdsun, gelişmeler hiç tahmin edilmeyen bir yol izleyebilir. Kriz derinleşiyor ve Yunanistan'ın kurtarılması gerekiyor.