Bilinen en eski müzik aleti, 35.000 yıllık kemikten bir flüt. İnsanların neden müzik yaptıkları bilinmiyor. Ama müzik, insanı insan yapan en önemli özelliklerden. Hatta düşünmekten bile daha önemli, çünkü bugün "düşünmek" deyince akla rasyonel düşünce geliyor ve daha farklı tarzlarda düşünmek anlayışı neredeyse kaybolmuş/unutulmuş durumda. Müzik, insanın duygu/düşünce dünyasının dünü ve bugününü birbirine bağlayan, unutulmuş olanı da içinde taşıyan bir ortak payda/havzadır. Ve elbette duygusal bir yana sahiptir.
Düşünce tarzının oldukça değişeceği önümüzdeki dönemde, bu geçişin sağlıklı bir sonuca ulaşması için en önemli güvence, müzik olacaktır.
Müziğe düşman olan, müzikle sorunlu olan ve müziği yasaklamış olan bütün (din kisveli) "anlayışlar", bu değişim sürecinde bir tür ruhsal bozulma yaşayabilirler. (tırlatabilir!)
Müzik, bütün iyi duyguları, ruhsal özgürlüğü ve en önemlisi sevgi duygusunu geliştiren, yeniden üreten bir yana sahiptir.
Tarihte (mesela günümüzdeki gibi her beşbin yılda bir) yaşanan fundamental değişimlerde, bir ruh halinden diğerine geçişler, her zaman müzik sayesinde doğru çerçeve içinde kalıp sonra da doğru mecraına oturmuştur.
Müzik, mesela Anadolu/Türk/Selçuklu/Osmanlı kültürü içinde çok önemli dinamik bir yer tutmuştur ve Türk İslamı da bu bilinçle müziğe çok önem vermiştir. Canlı ve dinamik Anadolu halk müziği (ve klasik Türk müziği) bu manzarada çok önemli bir yer tutar.
Müziği günah saymak kadar insanlık düşmanı bir şey olamaz.
Hele şimdi...