Etiyopya'nın başkenti Addis Abeba'da Salı günü (29.1.2013) yapılan bir konferansa katılan ülkeler, Fransa'nın Mali'de Mali ordusu ile birlikte İslamcılara karşı yürüttüğü askeri operasyonlar için 456 Milyon Dolarlık bir kaynak ayrıldı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransız Ordusunu mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde Mali'den çekmek istediğini söyledi. Avrupa Basını, artık politikacıların (askeri değil) siyasi çözüme kafa yormalarının vaktinin geldiğini söylüyor. Bunu oldukça açık ve kesin bir şekilde ifade eden Sol eğilimli Fransız Libération Gazetesi (30.1.13), Mali'yi de içine alan bölgede yeni bir siyasi çözüm gerektiğini yazdı. İslamcılara karşı yürütülen "Serval Operasyonu, yıldırım hızında bir savaşla başarıyla sona erdi" diyen gazete, "Zayıf ve görünmez düşman, sadece 19 günde yenildi, hem de barbarca yasalarla yönettiği kalelerini bile doğru dürüst savunmadan" diyor ve yorumunu şöyle sonlandırıyor: "Mali Krizinin askeri bir çözümü yok. Siyaset, acilen dümene geçmeli. Sadece Mali devletini, kurumlarını ve ordusunu yeniden kurmakla yetinmemeli, bağımsızlık isteyen Tuareglere nasıl davranılacağı da düşünülmeli. Teröristleri izole etmenin başka yolu yok. Bu konularda Fransa ve Avrupa yardım edebilir, ama konu Afrika'nın kendi iç işidir."
İsviçre'de yayınlanan liberal Le Temps Gazetesi (30.1.13), İsviçre'nin 1977'den beri özellikle Timbuktu, Mopti ve Sikasso şehirlerinde yardımda bulunduğunu hatırlattıktan sonra, İsviçre'nin Fransa'yı Mali'deki Operasyonlarında desteklemesi gerektiği üzerinde duruyor. "Fransa bölgenin eski sömürgeci ülkesi olduğu için, özel bir görev üslenmesi gerektiğini düşünmekle birlikte ileri gitmekten çekiniyor, bu yüzden de ne yapacağını bilmez gibi görünüyor. Fransa bu dikkatli tavrına rağmen her türlü desteğe ihtiyaç duyacak. Mali'de iyi ilişkileri bulunan İsviçre, Fransa'yı bu konuda desteklemeli. Fransa operasyonları sürdürürse, buna karşı çıkacak olan 'iyi insanlar topluluğu'na karşı kendisini savunabilmeli ve şablonlar ötesi perspektifini ortaya koyabilmeli. Fransa, savaşının sonuna kadar adil kalabilmek için çok şey yapmak zorunda kalacak."
Liberal Fin gazetesi Helsingin Sanomat ise (30.1.13), Fransa'nın Mali'deki askeri operasyonunun ekonomiyi ilgilendiren yanlarına dikkat çeken eleştirilere karşı çıkıyor ve bölgeye istikrarın dönmesinden en karlı çıkacak lanların, orada yaşayanlar olacağını söylüyor. Fransa'nın bölgedeki ekonomik çıkarları olduğunu, orada Altın ve Uranyum bulunduğunu, Başbakan Tayyip Erdoğan da söylemişti. Gazete, Fransa'nın Mali'deki Altınla değil, stratejik değeri olan Uranyumla ilgilenme ihtimalinin bulunduğunu, ama bu ülkede Uranyum çıkarılmadığını, sadece nerelerde çıkarılabileceğinin belirlendiğini, haritasının çıkarıldığını yazıyor. Fransa Nijer'de Uranyum çıkarıyor zaten. "Bölgede istikrar sağlanırsa, buradaki ülkeler, kendi Uranyumlarını kendileri çıkarabilirler." Gazete, Hollande'ın şimdi savaşmak için pek de istekli olmadığını, savaşı bitirebileceğini, savaşın Hollande için büyük siyasi getirisinin olmadığına dikkat çekiyor.