Türkiye, tarihî bir dönüşümün eşiğinde mi?

Türkiye Ağustos ortasından itibaren, önemli bir zaman kalitesinin etkisine girdi. Şemdinli savaşı, bir CHP milletvekilinin kaçırılması ve nihayet Gaziantep'te patlayan bomba, bu çok önemli dönemin başlangıcına işaret ediyor.
Sürpriz etkisine sahip bu yeni durum, herşeyi değiştirebilecek büyüklük ve etkide olayların yaşanacağına işaret ediyor. Bu nedenle, "Devrim etkisinde" olayları konuşuyor bulabiliriz kendimizi. En büyük umut, Türkiye'nin mecburen yaşayacağı değişimin mümkün olduğunca kansız olması. Değişimler/olaylar dizisi sonucu, Türkiye'de yaşam biçimlerinin değişmesi de mümkün. Türkiye, hem Batılı müttefikleri, hem de komşuları ve Rusya'nın baskısı altında. Bu atmosferden yararlanan PKK da şiddeti tırmandırmış durumda. Bu resimde, Türk Hükümeti'nin oldukça aciz kaldığı görülüyor. Türkiye, çıkmaza giren bu tehlikeli durumdan -konvensiyonel olmayan- yollardan çıkış arayabilir. Türkiye, Batılı müttefiklerini dinlemeyip Suriye'ye de girebilir. Hiç umulmadık sürprizler olabilir. Bu sürprizlerden biri, 'Askeri Darbe' olasılığı. Türkiye, içinde bulunduğu baskıdan kurtulmak isteyecektir.
Gelecek yılın bahar ortasına kadar sürebilecek bu etkinin en önemli yanı, bu süreçte hata yapma olasılığının oldukça yüksek olması.
Türkiye, ABD'den (ve diğer devletlerden) bağımsız hareket isteyecektir ve bunda haklıdır da. Ama bugünkü ittifak ilişkileri içinde bu imkan malesef bulunmuyor. Türkiye bu süreçte, Batı'dan Doğu'ya saf değiştirmekten, Suriye'yle savaşa ve Güneydoğu'da Kürtlere karşı sert önlemler almaya ve askeri darbeye kadar bir dizi önemli olay yaşayabilir. Türkiye kendini öyle bir atmosferde bulabilir ki, bugünden yarına, her gün büyük değişiklikler yaşayabilir. Türkiye, 60 yıllık Amerikan ve Amerikancılar çağının sonuna gelmiş bulunuyor. Şimdi bu gerçeğin siyasi tescilinin yaşanacağı bir dizi gelişme kapıda. Ardından nasıl bir dönem geleceği şimdilik belirsiz. Ama Türkiye'nin adeta baştan yaratılacağı bir dönemin eşiğinde olduğumuz söylenebilir.