İran'a saldırı durumunda Rusya'nın olası savaş planı

Amerikalı güvenlik uzmanı F. Michael Maloof, İran nedeniyle Rusya ile olabilecek bir çatışma olasılığına karşı dünyayı uyardı (tıklayınız).

Anlaşıldığı kadarıyla Rus Kızıl Ordusu, yaz aylarında İran'a bir askeri saldırı yapılacağını hesaplıyor. Sızan bilgilere göre Kızıl Ordu birlikleri bu durumda derhal Gürcistan'dan Ermenistan'a, İran sınırına kaydırılacak. (İran'ın Kuzey sınırlarının değişmesi de olası)
Rus Güvenlik Konseyi Başakanı Viktor Ozerov'un sözlerine bakılacak olursa, İran'a saldırı durumuna göre işleyecek bir Rus planı mevcut. Rusya Federasyonu'nun Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin, "İran'a saldırılırsa, bizim güvenliğimiz de doğrudan tehlike altında demektir" dedi. Rus Savunma Bakanlığı'ndan alınan haberlere göre İsrail, İran'ın savunma sistemini tek başına vurabilecek güçte değil ve ABD'nin yardımına muhtaç.
İran sınırına kaydırılacak Rus birliklerinin, bir savaş halinde ve İsrail/ABD işgali durumunda, İran'ı işgal edecek güçlerle savaşması muhtemel. Rus basınından alınan haberler, Suriye ve İran'daki durum karşısında Kızıl Ordu'nun Hazar bölgesinde güçlendirmeyi kararlaştırdığını gösteriyor. Gene aynı kaynaklara göre Kızıl Ordu'nun Ermenistan'ın Gümrü şehrindeki üssü, Suriye/İran konusundaki gelişmelere uygun olarak iki yıl önce modernize edildi. Gürcistan ve Türkiye sınırına yakın Kızıl Ordu üssüyle ilgili (18 Nisan tarihli) son haberlere göre, bu üsteki Rus personelin aileleri bölgeden ayrıldılar.

Bu olay, kritik bir duruma işaret ediyor. Bu üs, Rusya'nın en çok önem verdiği jeostratejik askeri üslerden biri. Rusya'nın İran sınırına asker kaydırmasının çok somut bir nedeni var. Gümrü'deki üs, Rusya'dan kopuk. Bunun anlamı, Gürcistan ve Azerbaycan'ın ABD/İsrail koalisyonuna yakın durması nedeniyle, üs için karadan lojistik destek sağlamak, dört yıldır mümkün değil. Hava desteği de bir savaş durumunda kapanabilir. Zaten bütün bu ihtimaller düşünüldüğünden, lojistik destek İran'dan geliyor -özellikle de petrol ürünleri ve enerji. İran'a bir saldırı olursa, üssün enerji damarı kesilebilir ve Ruslar bunu kesinlikle istemiyor.
Kafkasya'daki Rus birliklerinin komuta kademesinden alınan bilgiler, İran'a saldırı durumunda, Gümrü üssünün lojistik desteğini sağlamak için Kızıl Ordu Gürcistan içinden üsse bir koridor açacak. Bu, Rusya'nın Gürcistan'a müdahale edeceği demek. Koridor, Gürcistan'ın tam ortasından, Tiflis'in de hemen yanından geçecek.
Rusya her yıl Eylül ayında Kafkasya'da askeri manevralar yapıyor, bunun için askeri birlikler hazırlanıyor. Rus basınından öğrendiğimiz kadarıyla bu yıl hazırlıklar baladı bile. Hatta bu kez, Kızıl Ordu'nun en modern komando birlikleri bölgeye kaydırılmış durumda. Roketlerin hedef belirlemesini sağlayan, Rusya'nın kendi GPS sistemini kullanabileceği uzman birlikleri de burada. Daha ilginci, Kızıl Ordu'nun güney birliklerinin tamamı, sadece en son teknolojiyi kullanan silahlarla teçhiz edilmiş durumda.  Ve Rus Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov, Kızıl Ordu'nun en elit birlikleri Spetznaz'ların Kafkasya'ya kaydırıldıklarını bizzat söyledi.
Savaş durumunda Ruslar, Amerikalıların Hazar Denizinde Gürcistan kıyılarına savaş gemileri gönderebileceklerini, Azerbaycan'ın da topraklarını İsrail'e kullandırabileceğini düşünüyorlar. Azerbaycan bunu aksini söyleyen açıklamalar yapsa da, bu ülkenin son dönemde İsrail'le yakın (askeri) ilişkiler kurduğu biliniyor. Buna göre İsrail İran'a, Azerbaycan'daki üslerden de saldırabilir.
Rusya'nın Gürcistan'a karadan müdahalesinin Abhazya ve Güney Osetya üzerinden olabileceği tahmin ediliyor, çünkü Rusya 2008'deki müdahalesini de bu bölgeler üzerinden gerçekleştirmişti.
Rusya'nın olası savaş planı şöyle olabilir:
Kızıl Ordu'nun Ermenistan'daki vurucu gücü güneye doğru ilerleyerek, Kafkasya'da bir Amerikan Üssünün kurulmasını önleme emri alır. Bu görev, ABD'nin Türkiye'ye gelen Kafkas gaz ve petrol hattını ele geçirmesini engellemeyi amaçlayacaktır. Rusya çok hızlı bir şekilde, Kafkasya'daki bütün eski Sovyet ülkelerinin kontrolünü ele geçirebilir ve bu bölgeye sızmış Batılı güçlerin bir anda ortada kalmalarını sağlayabilir. Bunun siyasi getrisi de var. Rus halkının böyle bir zaferden sonra Hükümetin/Devletin arkasında durması, oldukça büyük bir ihtimal.
İkinci adım ne olur. Bunu konuşmamak belki daha iyi!