Her yıl sona ererken, basında adettir, geçen yıla yeniden bir bakılır ve önemli olaylara dikkat çekilir. Türkiye çok önemli bir Değişim/Dönüşüm süreci içinde olduğu için böyle şeyler bu kez kaynadı. Bunda olayların hızı ve yoğunluğu kadar, basın üzerinde kurulan baskının ve otosansürün de rolü var elbette. Ama Türkiye dünyanın dışında değil ve yeniden Türkiye'nin en hızlı günlerinden birine, "İkinci Gezi Sezonu"na dalıp Dünyayı unutmamak adına, Avrupa basınından küçük bir seçki sunuyorum: Onların gözüyle 2013'ün önemli olayları.
İtalyanların liberal ekonomi gazetesi Il Sole 24 Ore, Tayyip Erdoğan ve AKP'ye karşı başlatılan yolsuzluk soruşturmasında, "korkunç bir yılın bitiş çizgisi"ni görüyor. Mısır'dan Libya'ya Arap Baharı ütopyasının sonu, Suriye trajedisi derken, Erdoğan ile birlikte on yıllık "Ilımlı İslam" deneyinin yenilgiyle sonuçlandığını yazıyor. İstanbul'daki yeni "Sultan" olarak görülen Erdoğan için, eski "Boğaziçi'ndeki hasta adam" teriminin kullanılabileceğini söyleyen gazete, Avrupa adına özeleştiri de yapıyor: "Erdoğan Türkiye'si Avrupa için neden bir sorun?" soran gazete, kendi sorusunu, "Çünkü onun sağlar göründüğü istikrarı fazla destekledik" diye yanıtlıyor.
Liberal İsviçre gazetesi Corriere del Ticino, Putin'in 2013 yılını hiç olmadığı kadar güçlenmiş bir şekilde tamamladığını yazıyor. Gazete Suriye savaşı olayından Ukrayna'daki halk ayaklanmasına, hatta Chodorowski'nin affedilmesine kadar bir dizi başarı kazanan Putin'in, AB'ye alternatif bir Ortak Pazar kurma planlarına da değiniyor. Alman Der Spiegel dergisi de son sayısına Putin'i kapak yaptı, ama negatif anlamda. Derginin kapak konusu, Putin'in Batı'ya ve demokrasiye karşı kötü tavrıydı.
Fransız internet gazetesi/dergisi Slate, NSA skandalı ve Edgar Snowden üzerinde durup, konunun 2014'de de önemini koruyacağını söylüyor.
Belçika'nın haftalık Knack gazetesi, 2013 yılının Barack Obama için pek de başarılı sayılamayacağı üzerinde duruyor. Amerikan Meclisi'nin Obama'nın bütçesini kısması ise Amerikan Başkanı'nın başarısızlıklar listesinin en üstünde yer alıyor.
Avrupalıların üzerinde durduğu konulardan bir diğeri de, Balkanların hareketlenmesi ve halkın sokağa inmesi. Sadece Bulgarlar değil, Romenşer de Gezi benzeri olaylar yaşadılar. Romen internet gazetesi Gandul tam da bu konu üzerinde duruyor. "Söndü denen protesto ateşi harlandı" gibi de bir cümle kuruyor bu konuda.
Büyük Britanya'nın The Times gazetesi, "öldü ölecek" diye tartışılıp durulan Avro'ya Avrupalıların sahip çıkışını çok önemsiyor. Ve Katolik İspanya'nın muhafazakar El Mundo gazetesi, Amerikan Time dergisinin yılın adamı ilan ettiği Papa Franciscus'un Vatikan'ı ve Kiliseyi devrimci bir şekilde değiştirmesi üzerinde duruyor. Açıkçası konuyu ben de önemsiyorum ve önümüzdeki dönemde bu kununun İslamcı pisliğinden kurtulacak Türkiye için de önemli olacağını, zira Türklerin bu olaydan öğrenip kendilerine pay çıkaracaklarını sanıyorum.
Bu listede Çin ve Japonya'dan bahseden birilerinin bulunmaması, mesela İran'dan bahsedilmemesi, global sistem krizinin yeni istikametine değinenlerin çıkmaması eksiklik elbette. O boşlukları da biz kendimiz dolduracağız artık!