Tam bir sessizliğin hüküm sürdüğü, saatin ve zamanın anlamsızlaştığı Tibet'in sonsuz karbeyazında yazar, modern uygarlıkla hesaplaşıyor ve öyle muhteşem bir edebi dil kullanıyor ve öyle felsefî derinliklere dalıyor ki, insan Tesson'un kısacık cümlelerine mi, yoksa Laozi'den girip günümüzün banal güncelliğine geçişlerine mi şaşıracağını bilemiyor. Edebî değeri çok yüksek bir eserle karşı karşıyayız.
Mistik Kar Leoparı, Nepal'de Himalayalarda Altaylara kadar uzanan dağlık bölgede yaşayıyor. Orta Asya'nın en gizemli hayvanı, Hindukuş dağlarından Pamir'e, Tianshan'a kadar geniş bir alanda, kendini göstermeden yaşıyor. Çin Hükümeti 21'inci Yüzyılın başından itibaren Tibet'te her türlü silahın taşınmasını yasakladığından, bu bölgede avcı tehlikesinden de kurtulmuş bulunuyor. Neredeyse kendi boyu kadar upuzun bir kuyruğu var ve asla kükremiyor, avına hayalet sessizliğiyle yaklaşıyor. Soyu tükenme tehlikesi altındaki Kar Leoparı, ormanları sevmiyor, 2500 metreden yüksek bölgelerde yaşamayı tercih ediyor ve en güzel dağ keçilerini kendine ayırıyor, Nepal bölgesinin yabani mavi koyunlarını da çok seviyor.
Kar Leoparı hakkında 1980'lere kadar çok az şey biliniyordu. Kazak Başkenti Almatı'nın de sembolü olan görünmez hayvan Kar Leoparı, sabrın ve doğanın büyüsüne inanan Tesson'un kalemiyle yeniden büyülüyor.
Sylvain Tesson, "La Panthère des neiges" Ekim 2019, Gallimard yayınları, 176 sayfa.