Sayfalar

“Hikaye mühendisliği” atölyesi…

Örnek bir çizgi roman: "Mermaid Project"

Türkiye bir çizerler ve karikatüristler Cenneti. İslamcılığın her haltı yasak ve günah sayarak kütürel alanı çölleştirmesi devrinin sonuna yaklaşırken, ülkede çok sayıda yeni ve de taze "graphic novel" yayınevi -yani sözün tam anlamıyla 'Çizgi Roman' yayınevi- dikkat çekiyor. Bu alanda dünyada çıkan kaliteli eserleri Türkçeye kazandıran yayınevleri, okurlara iyi kitaplar sunarken, Türk çizgi roman yazarları-çizerleri henüz yeterince görünmüyor. Çizgi roman dünyasına 1980'lerden beri ilgi duyan bir okur (ve eski çizer) olarak, daha önce Twitter'da bahsettiğim beş ciltlik "Mermaid Project"den burada da bahsetmiş olmak istedim. Leo ve Corine Jamar tarafından yazılan ve Fred Simon tarafından çizilen bu romanı ilginç kılan, bugün "gelecekte olabilir" diye düşünülen varsayımları fikren devam ettirerek, gerçekçilikten pek uzaklaşmadan yeni bir distopik dünyası resmi çizmesi. Geleceğin dünyasında petrol tükendiğinden metan gazı üretilmekte, bunun için de planktonlar kullanılmaktadır, beyaz ırkın dünya hakimiyeti sona ermiştir, Fransa'da Kuzey Afrika kökenliler çoğunluktur, ABD de bir üçüncü dünya ülkesidir ve Hispaniklerin çoğunluğu teşkil ettiği bir yerdir. Gerçi yazarlar, beyazların yerini alan yeni çoğunluğa yeni davranış biçimleri düşünmemiş, onları sadece esmer ve müslüman Fransızlar halinde düşünmüşler ama fonda, malum Batılı refah yerine daha bir taşralı havası görüyoruz. Asıl konu, gen manipülasyonu ve beyazların yeniden dünya hakimi olması için çalışan beyaz kötü adamlar. Evet bu hikayenin kötüleri beyazlar. Hikayeyi anti kahraman çelimsiz beyaz ve de sarışın bir sivil kadın polis anlatıyor. Bu kızın cinsel bir çekiciliğe sahip olmaması yazarlar tarafından özellikle istenmiş.
Çizgi romanlar adı üzerinde asıl güçlerini -bildiğimiz romanlardan farklı olarak- çizgilerinden aldıklarından, hikayenin ne tür çizgilerle anlatıldığı daima önemlidir. Ben daha çok, net, gerçekçi ve detaylı çizimleri savdiğimden, bu çizimleri beğendim. ayrıntılı çok güzel fon çizimleri var ve ayrıntılarda kaybolmadığınız, bütünü daima görebildiğiniz bir bütüncül çizim stili benimsenmiş. çizer Fred Simon'un özelliği, gerçekten oldukça basite indirgediği tip çizimlerinde yüzlere çok farklı duygu ifadelerini az ve öz çizgiyle kondurabilmesidir. Bu önemli çizer meziyeti, tamamı altı yılda hazırlanmış "Mermaid Project" albümlerine özel bir derinlik katıyor. 2010'da ilk çalışmalarına başlanan Albümler, çizgi romanın Fransa'daki en önemli yayınevlerinin başında gelen Dargaud tarafından, son cildi 2016'da olmak üzere, sırayla yayınlandı. 
Çizgi romanı çok önemsiyorum ve Red Kit'in çizeri Morris'in deyimiyle "Dokuzuncu Sanat" çizgi romanın Türkiye'deki yazar-çizer ve okur geleneğine çok yakıştığını, Yeni Türkiye'nin bu dalda harikalar yaratabilecek kapasiteye sahip olduğunu düşünüyorum.