Sayfalar

“Hikaye mühendisliği” atölyesi…

Amerikan Ordusu Kuzey Pasifik'te üstünlüğünü yitirdi mi?

Amerikan Deniz Kuvvetleri'nin, herbiri 25 milyar Dolar değerinde onbir büyük aktif uçak gemisi var (küçükleriyle birlikte toplam 24). Bu gemiler, özünde bir deniz gücü olan ABD'nin en önemli askeri savunma ve saldırı/operasyon merkezleri, -en azından şimdiye dek öyle sayılıyordu. Ama hâlâ öyle mi, yoksa artık bu bir illüzyon mu?
Dünyada toplam 37 adet bulunan irili ufaklı aktif üçak gemilerinin büyük Amerikan versiyonları, bir güç değil askeri zaaf teşkil ediyor olabilir. Ve bu durumu önce Çin anlamış görünüyor. Büyüklük/irilik/pahalılık giderek bir zaafa dönüşüyor. Uzmanların verdiği son haberlerden çıkan sonuç şu: Amerikan 7'inci Filosu bundan sonra Kuzey Pasifik'te istediği gibi gezemeyecek, hatta oraya giremeyecek gibi görünüyor. Çin'in yeni geliştirdiği DF-21D roketleri, Amerikan uçakgemilerini etkisiz hale getirebiliyor ve bu roketler çok ucuzlar! Ortada bir "fiyat/maliyet" sorunu ve "ucuz Çin işgücü" sorunu var ki, savaşlarda artık hangi faktörlerin önem kazanabileceğini göstermesi bakımından önemli.

Amerikan Ordusu, endüstriyel bir makine ve işlemesi çok maliyetli. Günün gazeteleri, rasyonelleşme sonucu birçok profesyonel askerin yerini insansız araçların alacağını yazıyorlar.Burada önemli olan, maliyetleri düşürmek! Çin'in böyle bir sorunu yok. Orada iç gücü ucuz ve her alanda doğrudan askerler silahları kullanıyor ve silahlar da giderek daha etkili ve daha ucuza malediliyor. deniz kuvvetleri konusunda uzman Eric Margolis'in  Znet'teki haberine göre (19.9.11) Çin, uydu sistemleri ve gelişmiş radar sistemleri üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyor. Buna ek olarak denizaltılar ve insansız araçlar geliştiren Çin Kızıl Ordusu'nun, yeni atılımlarla Amarikan Deniz Kuvvetleri'nin özellikle uçak gemilerini devre dışı bırakabilecek düzeye geldiği söyleniyor.
Uçak gemileri yavaş ve büyük hedef teşkil ediyorlar. Unutulmaması gereken diğer nokta, Amerikan uçak gemilerinin her birinin bir milyon ton uçak yakıtı, yüzlerce ton mühimmat taşıması. Bu gemileri koruyan savunma kalkanları, onlara eşlik eden daha küçük gemiler tarafından da destekleniyor. Ama, menzili 2.700 kilometre olan DF-21D roketlerinden birinin bile hedefini bulması halinde uçak gemisi saf dışı kalabiliyor. Yapılan yorumlara göre yeni Çin roketleri, deniz savaşının İkinci Dünya Savaşı'ndan beri bilinen şeklini tamamen değiştirebilir. Çin bu roketlerle Kuzey Pasifik'teki her uçak gemisini vurabilir. Burada özellikle uçak gemilerinden bahsediyoruz, çünkü bu roketler için kolay hedefler. Yeni deniz savaşları, insansız araçların da olduğu daha küçük ve hareketli gemilerle yapılacağa benzer. Burada bir ilginç durum da, Amerikalı askerlerin tepkisi! Znet'in bildirdiğine göre Amerikan Deniz Kuvvetleri'nde, uçak gemilerinin kızağa çekilmesine karşı yoğun bir tepki var, çünkü bu gemiler Amerikan deniz gücünün sembol ve prestij araçları. Konunun en can alıcı yanı şu: Ekonomik krizle yaşayan ABD'nin yeni sistemler geliştirmesi ve bu gemilerden vazgeçmesi mümkün değil. Irak savaşı sırasında yaptığımız yorumları tekrarlayalım: Amerikan Ordusu'nun en zayıf yanı, yani Aşil topuğu, maliyetidir! Amerikan Ordusu çok pahalıya işliyor, çünkü endüstriyel bir ordu. Düşük maliyetle işleyen daha küçük ve daha hareketli birimlere karşı zayıf. Ekonomik kriz orduları da vuruyor. Ekonomik krizin savaşı özendiren böyle berbat bir yanı daha var malesef.