Sayfalar

“Hikaye mühendisliği” atölyesi…

WikiLeaks belgelerinde Bulgar medyası

Türkiye'de son günlerde pek tartışılmasa da WikiLeaks belgeleri şu anda Bulgaristan'da tartışma konusu. Amerikan diplomatlarının Bulgar basını hakkında Washington'a gönderdikleri raporlarda en dikkat çeken yan, Bulgar basınının "fevkalade" rüşvet düşkünü olduğu.
Anlaşıldığı kadarıyla, bağımsız basın Bulgaristan'da hak getire!
Bulgaristan'ın iyi gazetesi Dnevnik'in bir tür ekonomi dergisi/eki işlevi gören 'Kapital', Bulgar basını hakkındaki WikiLeaks belgeleri için "Bilinen şeyin itirafı" diyor (5.5.2011). Türkiye'de de buna benzer şeyler yazılmıştı. "Belgelerin yazdıkları arasında bilinmeyen birşey yok" denmişti. Belgeler,, heryerde, söylentilerin kesinleşmesi işlevi görüyor. İnsanların emin olmalarına yardımcı oluyor. WikiLeaks belgelerine bakılacak olunursa Bulgar basınına parayı veren partiler ve şirketler, istediklerini yazdırabiliyorlar.
Medyanın bu halde olmasının çok önemli nedeni ne?
Ekonomik kriz elbette...
Daha az önemli nedeni ne?
Zayıf demokrasi kültürü...

Bu zayıf ama çok önemli nedeni -yani demokrasi kültürünü- güçlendirmek için, bıkıp usanmadan halka, demokrasinin eşitlikçi/özgürlükçü yanının önemini anlatmak gerekiyor. 
(Ekonominin dayatmalarına teslim olmak, bir gün insanlığın sonu olabilir. Kulağa oldukça havada/havai gelen bu laf ciddiye alınsa iyi olur!)
Krizde zorlanan birçok firma gibi basın da hayatta kalabilmek için "birşeyler yapıyor" anlaşılan ve: itibarını satılığa çıkarıyor! (Demokrasi kültürü zayıf, para/mal "kültürü" şişmansa, olur böyle vakalar!) Tabii itibar sabit birşey olmadığından, satılacağı anlaşılır anlaşılmaz buharlaşır. Satıldığı zaten biliniyorduysa, WikiLeaks belgeleriyle Bulgar basınının durumu kesinleşmiş olur. Burada önemli olan, Dnevnik ve Kapital gibi gazete ve dergilerin varlığını sürdürmesi. Çünkü satılık basının bile özgür basına ihtiyacı olacaktır. Bulgar medyasının durumu ibret olmalı.